m2
mm

Betonilattian ABC

Betonilattian valu ei muodostu ainoastaan betonin pumppauksesta ja tasoituksesta, vaan alkaa jo esivalmistustöista.

Korot

Lattian korko on tärkein asia betonilattian rakentamisessa ja se tulee selvittää ennen pohjatöita. Hiekka-tai sorapohja tulee olla tehty laserilla, koska epätasainen pinta aiheuttaa myöhemmin ongelmia korkojen kanssa erityisesti, mikäli käytetään lattialämmitystä, jonka päälle tulee jäädä 2cm suojakerros.

Mikäli pohjatöissa on lintsattu, voi esimerkiksi töiden alettua ilmetä tarve koron nostolle, mikä aiheuttaa ongelmia töiden edetessä. Liian paksu kerros pidentää lattia kuivamisaikaa ja aiheuttaa viivästyksiä. Tämän vuoksi hiekan/soranpinnan vaihtelun tule jäädä 1cm sisään. Betonilattia kuivuu nyrkkisääntönä 1cm:n viikossa.

Lattiavalun korko tulee merkitä selkeästi seinälle. Mikäli huoneita on useita, tulee kaikissa huoneissa olla seinällä korontaso merkittynä. Näin saadaan laseriin nopeasti oikea korko. Aikaa säästyy.

Betoni

Betonin valamista tilattaessa tulee päättää, kuinka nopeasti halutaan päästä pinnan kattamiseen (esim. laatoitus, vesieristys). Mahdollista on tilata 50% nopeammin kuivaavaa betonia. Ulkona tulee käyttää säänkestävää betonia.

Nappulointi

Nappulat asennetaan metrin välein ,eli 200m2 lattian käytetään 200 nappula. Nappuloita ei suositella asennettavaksi seinän viereen koska lattialämmitysputki ja verkon reunat nostavat ne ylöspäin. Nappulat tulisi asentaa 0,5 metrin päähän seinästä. Nappuloita ei myöskään tule asentaa verkkojen ”risteyksiin” vaan hiukan kauemmaksi jotta vältytään murheilta. Kannattaa ehdottomasti käyttää myös reunakaistaa, jotta vältytään reunojen liian nopealta kuivumiselta erityisesti kivitaloissa. Samalla reunakaista pitää betonin erillään seinästä, mikä on tärkeätä, koska kuivatessa betoni kutistuu.

Kaivot

Kaivojen ollessa kyseessä on voimassa nyrkkisääntö, jonka mukaan 1cm kaato tule olla metriä kohden. Huoneistoissa, joissa on kaatoja, väliseinät tulee olla merkittyjä, jotta kaadot voidaan tehdä kerralla oikeiksi. Paras tapa on laittaa styroxin pystyyn puikko, jonka avulla nähdään väliseinän paikka. Kaivojen asentaminen tule tehdä erityisen huolellisesti laseria käyttäen, jotta ne saadaan kerralla kuntoon eikä tarvita myöhemmin lisätöitä.

Suojaus

Ikkunat, seinät ym. mitkä on tarkoitus pitää puhtaana, tulee suojata muovilla 1 metrin korkeuteen. Muovi tulisi asentaa siten, että se jää reunakaistan taakse, jotta se ei myöhemmin häiritse valamista ja on helppo poistaa. Myös ”kurasyöpöt” ja ovien kynnykset tule peittää kunnolla mikäli ulko-ovi on asennettu. Myös mahdollinen terassi,j oka jää kulkutielle tule peittää.

Lämpötila

Betonin kuivaamisaika riippuu lämpötilasta, Kesäisin lisälämpöä ei tarvita, mutta talvella se tule olla. Huoneissa tule olla vähintään +10 astetta, kuivasirotetta käytettäessä +15. Lämpöpuhaltimet tulee asentaa siten, että ne eivät ole valattavalla lattialla häiritsemässä lattiamiesten työtä. Diesellämmittimet tule asentaa siten, että häka, joka tule dieselin palamisesta poistuu talosta. Johdot tule kiinnittää seinälle siten, etteivät ne häiritse töitä. Talvisin tulisi lämmitin laittaa puhaltamaan vuorokautta ennen valutöiden aloittamista. Sopivan lämpötilan saavuttaminen riippuu huoneen suuruudesta ja ilmasta.

Valaistus

Valaistus on lattiavalutöissä yksi tärkeimmistä asioista. Lamput tulee asentaa ylös, jotta valo tulee ylhäältä alas. 500w on mimimiteho ja 1000w ideaali. Suurimmissa tiloissa tulisi olla useita lamppuja. Hyvä olisi, että lamput saisi sammuttaa yhdestä paikasta.

Jälkihuolto

Lattian valamisen jälkeen tulee tehdä huolto, jotta vältytään lattian liian nopealta kuivaamiselta ja rikkoutumiselta .Kesällä jälkihuolto tulee tehdä heti, kun se on mahdollista valun jälkeen. Siihen on 2 mahdollisuutta. Peittää lattia muovilla ja kastaa se tai tilata meiltä huoltoon tarvittava aine, jonka ruiskutamme valun yhteydessä lattialle. Jälkihuoltoaine antaa lattialle näkymättömän suojakerroksen, joka estää lattian liian nopean kuivaamisen. Se antaa samalaisen vaikutuksen kuin muovi.